Yatırımcılar, son dönemde yüksek faiz oranlarına yönelerek mevduatlarına uzun vadeye yönlendiriyor. Faizlerin yüzde 60’a çıkmasıyla birlikte tasarruf sahipleri, önümüzdeki aylarda faiz getirilerinin düşebileceği beklentisiyle uzun vadeli yatırımı tercih ediyorlar. Bankalardaki toplam mevduat içinde 1 yıl ve daha uzun vadeli mevduatın payı yüzde 22’yi aşarak tarihi rekor seviyesine ulaştı.
Geçen yıl yapılan genel seçimlerin ardından ekonomi yönetiminin değişmesi ve alınan rasyonel politika kararları, birlikte peş peşe uygulanan faiz artırımlarıyla birlikte mevduat yatırımcılarının yeniden ilgisini çekti. Politika faizinin yüzde 50’ye yükseltilmesinin yanı sıra ek sıkılaştırma adımlarının ardından bankaların mevduata uyguladıkları ortalama faiz oranı yüzde 60’ı geçti. Bu dönemde kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarından TL mevduata geçişlerde uygulanan yüksek faiz oranları da dikkat çekiyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, yurtiçi yerleşiklerin bankalardaki toplam mevduatı 8.5 trilyon lirayı buluyor. Bu mevduatın yüzde 77’si 1 milyon TL üzerindeki hesaplarda toplanmış durumda. Diğer bir deyişle, toplam mevduatın üçte ikisi sadece yüzde 0.81’lik bir kesimin elinde bulunuyor. Bakiyesi 250 bin TL ile 1 milyon arasında olan hesap sayısı ise 3.8 milyon.
Mevduat ile krediler arasındaki vade uyumsuzluğu yıllardır sektörün gündemini meşgul ederken, son zamanlardaki faiz artışlarıyla birlikte yatırımcılar uzun vadeli mevduatı tercih etmeye başladı. Merkez Bankası verilerine göre, mevduat bankalarında bulunan TL cinsi mevduatın yüzde 22.31’i 1 yıl ve daha uzun vadeli olarak tutuluyor. Bu oran uzun yıllar yüzde 5’in üzerinde seviyelerde seyretmişken, son dönemdeki faiz artışları ve diğer yatırım araçlarındaki risk-getiri dengesinin değişmesiyle yatırımcıların mevduatta vadeyi uzatması dikkat çekiyor.