Yaz aylarında hayvanlar için ‘kene’ tehlikesi

Antalya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı: Yaz Aylarında Dış Parazitlere Dikkat!

Antalya Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Karabayoğlu, yaz mevsiminin gelmesiyle dış parazit vakalarında artış yaşandığını belirtti. Karabayoğlu, özellikle kenelere karşı hayvan sahiplerinin dikkatli olması gerektiğinin altını çizdi.

Kenelerin taşıdığı hastalıkların ciddi sonuçlar doğurabileceğine işaret eden Karabayoğlu, düzenli dış parazit uygulamasının önemini vurguladı. Şunları belirtti:

AYDA BİR KORUMA ŞART

Kenelerin ilkbaharda görülmeye başladığını aktaran Karabayoğlu, yaz aylarında tehlikenin arttığını söyledi. Karabayoğlu, “Tüm dış parazitler risk taşır ancak keneler kanla temas kurdukları için hastalık bulaştırma oranının yüksek olduğunu söyledi. Bu nedenle ayda bir kez damla veya tablet şeklinde dış parazit uygulaması yapılmasının önemini vurguladı. Ayrıca yeşillik alanlarda yaşayan köpekler için parazit tasmasının ek koruma sağladığını belirtti.”

KENEYE PENSE İLE MÜDAHALE

Kenelerin vücuda yapıştığı durumda hızlı müdahalenin şart olduğunu belirten Karabayoğlu, “Kene ne kadar uzun süre vücutta kalırsa, hastalık bulaştırma riski artar. Kene görüldüğünde bir pense yardımıyla ya da tırnağın ucu ile deriye yapıştığı yerden yavaşça çıkarılmalı ve mutlaka bir veteriner kliniğine başvurulmalı” dedi.

‘PARK VE BAHÇELERİN İLAÇLANMASI LAZIM’

Kenelerin insanlar için de tehlike arz ettiğini vurgulayan Karabayoğlu, kenelerin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi gibi ciddi hastalıkların taşıyıcısı olduğunu hatırlattı. Karabayoğlu, “Bu durum hayati risk oluşturabilir. Bu yüzden erken önlem almak çok önemli. Park ve bahçelerin önceden ilaçlanması gerektiğini söyledi. Kenelerin artmasını engellemek için ekosistemdeki dengeye dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Hayvan sahiplerinin de kene konusunda dikkatli olması gerektiğini ve hastalıklar ile birlikte hayati tehlike taşıyan kenelerden korunmanın tedaviden daha kolay olduğunu sözlerine ekledi.

KORUNMAK TEDAVİDEN DAHA KOLAY

Hayvan sahiplerinin yaz aylarında koruyucu uygulamaları ihmal etmemesi gerektiğini vurgulayan Karabayoğlu, “Hastalıklardan korunmak, hastalandıktan sonra tedavi etmekten çok daha kolay. Bu nedenle dış parazit ilaçlamalarını düzenli yaptırmak, tasma kullanmak ve yaşam alanlarını gözlemlemek büyük önem taşıyor” şeklinde konuştu.

Related Posts

Kalça kırığı kader değil

Osteoporozun en çok korkulan sonucu kalça kırığıdır. Çoğu zaman bir düşme ile başlar ve hayat boyu sürecek sorunlar kalır. Kırıktan sonra ameliyat, uzun hastane süreçleri, yürüme kaybı ve bağımsızlığın yitimi söz konusu. Peki kimler daha riskte, ne yapabiliriz?

Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

Kilo kaybı değil, ruhsal çöküş: Anoreksiya

Dr. Şen: Akciğer kanseri ölüme neden olan hastalıklar arasında altıncı sırada

Dr. Şen: Akciğer kanseri ölüme neden olan hastalıklar arasında altıncı sırada

Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan KKKA ve HPV aşısı müjdesi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “HPV (Human Papilloma Virüs) aşısını, 2025 sonu itibarıyla insanlarımıza ücretsiz, özellikle 13 yaşındaki çocuklarımıza ulaştıracağız.” dedi.

Gençlik aşısı yaptırdı kâbusu yaşadı: Yüz felci geçirdi, mimiklerini kaybetti!

“u tarz işlemleri yaptırmak isteyenler lütfen çok dikkatli olsunlar, 1 değil 5 kere düşünsünler. Çünkü canınız fazlasıyla yanabiliyor. Hem maddi hem manevi büyük zarara uğrayabiliyorsunuz. Maalesef güzelliğiniz elinizden kayabiliyor”

Organ Nakli Yasası 46 yıl önce çıktı: Haberal’dan organ bağışı çağrısı

Organ Nakli Yasası’nın çıkmasının üzerinden 46 yıl geçti.