Uzayda gıda üretimi mümkün mü? Araştırmanın sonucu şaşırtıcı

Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Desteklediği Proje ile Uzayda Gıda Üretimi Test Ediliyor

Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) desteklediği bir projeyle, hücrelerden gıda üretiminin uzay koşullarında mümkün olup olmadığı test ediliyor. Deney başarılı olursa, astronotlar biftekten püreye kadar birçok yemeği uzayda üretebilecek.

ESA’nın yürüttüğü çalışma, astronotlara yemek ulaştırma maliyetini düşürmeyi amaçlıyor. Şu an için bir astronotun günlük gıda maliyetinin yaklaşık 25 bin doları bulduğu bildirildi.

Uzayda üretimin ise bu maliyeti azaltabileceği kaydedildi. ESA’dan yapılan açıklamada, uzun vadede Uluslararası Uzay İstasyonu’na küçük bir gıda üretim tesisi kurulması planlandığı bilgisi de paylaşıldı.

Proje, İngiltere merkezli ‘Frontier Space’ şirketi tarafından Imperial College London iş birliğiyle geliştiriliyor. Hücrelerden protein, yağ ve karbonhidrat gibi temel gıda maddeleri üretiliyor. Bu maddeler daha sonra normal yemeğe benzetilecek şekilde işleniyor.

Araştırmayı yürüten Dr. Aqeel Shamsul, gelecekte bu gıdaların 3D yazıcılarla şekillendirilerek istenilen yemeklerin üretilebileceğini ifade etti. Shamsul, “Biftek isteyen astronot, yazıcıdan bastıracak. Bu artık bilim kurgu değil, gerçek” dedi.

İlk test kapsamında mini bir biyoreaktör, SpaceX’in Falcon 9 roketiyle yörüngeye gönderildi. İçinde genetik olarak düzenlenmiş maya bulunan numune, Dünya etrafında kısa bir tur attıktan sonra Portekiz açıklarına inecek ve incelenmek üzere Londra’ya getirilecek.

Geliştirilen tariflerin lezzetinden Imperial College’ın şefi Jakub Radzikowski’nin sorumlu olduğu açıklandı. Radzikowski, şu an için doğal mantar bazlı içeriklerle çalıştığını belirterek, gelecekte her kültüre uygun menüler sunmayı hedeflediğini söyledi.

Baharatlı Çin mantısı tarifini deneyen İngiltere’nin ilk astronotu Helen Sharman, “Gerçekten çok lezzetli. Uzayda böyle bir yemek isterdim” dedi.

Related Posts

WhatsApp beta güncellemesi geldi! Avatar ekleyebiliyorsunuz

WhatsApp’ın beta güncellemesiyle artık profile avatar eklemek mümkün oluyor.

Uzayda neler oluyor? Dev yıldızlar ilk kez parçalandı, bir anda dışarı salındı

Gaia uzay teleskobu, bugüne kadar gözlemlenmiş en büyük enerji patlamalarından bazılarını tesadüfen keşfetti. Bu olağanüstü olaylar, merkezinde süper kütleli kara deliklerin yer aldığı uzak galaksilerde, dev yıldızların parçalanmasıyla meydana geldi.

Hokey Erkekler Süper Lig’inde finalin adı belli oldu

Açık Alan Hokeyi Erkekler Süper Lig play-off yarı final maçında Nevşehir Belediyespor, rakibi Selçuklu Belediyespor’u sonuç belirleme atışlarında 3-2 geçerek finale yükseldi.

Türkiye Tekerlekli Paten Eleme Yarışması tamamlandı: Rekor kırıldı

Kaykay Federasyonu tarafından düzenlenen Türkiye Tekerlekli Paten Eleme Yarışması, Karaman’da gerçekleştirildi. Organizasyonda 19 ilden 208’i erkek toplam 397 sporcu mücadele etti.

Fortnite yaklaşık 5 yıl sonra Apple Store’a geri döndü

Tartışmalar, itirazlar ve yıllarca süren dava sürecinin ardından geri dönüş başladı.

Su Jeti, Flyboard ve Motosurf Türkiye Şampiyonası tamamlandı

Muğla’nın Bodrum ilçesinde, Türkiye Motosiklet Federasyonu (TMF) tarafından organize edilen Su Jeti, Flyboard ve Motosurf Türkiye Şampiyonası tamamlandı.