UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Ukrayna’nın Odesa kenti, Rusya savaşı sonrasında kültürel eserlerini koruyabilecek mi?

Ukrayna’nın Odesa Kenti Kültürel ve Tarihi Mirasını Koruma Çabaları

Ukrayna’nın Odesa kenti, 230 yıllık siyasi ve kültürel geçmişiyle dikkat çekiyor. Ancak, Rusya savaşı sonrasında cadde isimlerinin değişmesi ve tarihi eserlerin alıkonulmasıyla beraber kültürel bir yıkım tehlikesiyle karşı karşıya kalmış durumda.

ABD’li NYTimes’ın son haberi ise Sovyetler Birliği’nin egemen olduğu coğrafyanın, İkinci Dünya Savaşı sonrasında yeniden şekillenen politik ortamla birlikte pek çok Ukrayna kentinde tarihi ve kültürel sembollerin dönüşümüne tanıklık ettiğini gözler önüne seriyor.

Rusya’nın Ukrayna topraklarını halen işgal etmesi, drone uçakları ve silahlı saldırılarla devam eden bombalamalarla birlikte daha da karmaşık bir hal almış durumda.

Ukrayna’nın Tarihi ve Kültürel Mirasına Yönelik Endişeler

Devam eden savaş sürecinde, Ukrayna’nın tarihi ve kültürel mirasının akıbeti de merak konusu haline gelmiş durumda. Ukraynalı yetkililer, ülkenin tarihi dokusunu ve kültürel mirasını koruma konusunda hassas bir tutum sergiliyorlar.

Ülkenin dekolonizasyon yasası da bu doğrultuda atılan adımlardan biri olarak 2023 yılında yürürlüğe girmişti. Bu yasa, Ukrayna’nın Rus İmparatorluğu ve Sovyetler Birliği dönemlerinden gelen miraslarından kurtulma çabasını simgeliyor. Daha önce alınan yasalar ise Sovyet sembollerini yasaklamış, ülke genelinde Lenin heykellerini kaldırmış ve Ukraynaca dilini kamusal yaşamın önemli bir parçası haline getirmişti.

Odesa Kentinde Kültürel Değişim Tartışmaları

Odesa kenti, imparatorluk ve Sovyet geçmişini yansıtan anıtlara ev sahipliği yapıyor. Odesa Kent Konseyi Kültür Departmanı Başkanı Ivan Liptuga, kentin tarihine bağlılığın önemine vurgu yaparak, kültürel mirasın silinmesini veya değiştirilmesini mümkün görmüyor.

Liptuga, aynı zamanda kentin edebi ve kültürel mirasını simgeleyen isimlerin kaldırılmasını anlamsız bulduğunu belirtiyor.

Odesa’da Rus mirasını temsil eden kültürel unsurların kaldırılması savunucuları, bunun kenti Rus etkisinden kurtarma fırsatı olarak görebilir. Ancak, Odessa Journal’ın editörü Poletti, Rus mirasının tamamen yok edilmesinin Ukraynalıları yabancılaştırma riski taşıdığını düşünüyor.

Poletti, Ukrayna kimliğinin etnik değil, sivil bir kimlik olduğunu ve tek tip bir etnik modelin zorlanmasının büyük sosyal çatışmalara sebep olabileceğini belirtiyor.

Related Posts

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanı Donald Trump’la telefon görüşmesinde, İsrail ile İran arasındaki çatışma, bölgesel ve küresel konular ele alındı. AYRINTILAR GELİYOR…

İran’ın yeni Genelkurmay Başkanı belli oldu

İsrail’in saldırılarında Genelkurmay Başkanı’nın yaşamını yitirmesinin ardından Tümgeneral Emir Hatemi, İran Genelkurmay Başkanı olarak atandı.

İran için kritik nükleer sızıntı açıklaması

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), İran’daki nükleer tesislerden Natanz’da radyasyon ve kimyasal sızıntı meydana geldiğini duyurdu. Ajans, olayın kontrol altına alınabilecek düzeyde olduğunu belirtirken, çevre ve insan sağlığı açısından ciddi …

Ürdün Kralı Abdullah’dan, bölgedeki gerilimi düşürmek için acil çağrı

Ürdün Kralı Abdullah’dan, bölgedeki gerilimi düşürmek için acil çağrı

İsrail İran’a saldırdı! Tüm dünya diken üstünde

İsrail, sabaha karşı İran’ın nükleer programının “kalbini” hedef aldığını söyleyerek “Yükselen Aslan” adını verdiği operasyonlar hava saldırısı başlattı. Bölgeden çatışma görüntüleri peş peşe gelirken İran’ın üst düzey komutanları ve nükleer …

Yurdu kene vakaları sardı, Bakanlık kabul etmedi

Yaz aylarının gelmesiyle kene vakalarında artış yaşanırken, Sağlık Bakanlığı kene yoğunluğunun geçmiş yıllara göre artmadığını ve her kenenin hastalık taşımadığını açıkladı. Vatandaşlara ise uyarılarda bulunuldu.