Türkiye’ye iki kere gönderilmeyen F-35’ler, Yunanistan’a gidiyor

ABD, Yunanistan’ın F-35 Projesine Destek Vermeye Devam Ediyor

ABD Savunma Bakanlığı, Yunanistan’ın F-35 Müşterek Taarruz Uçağı programına katılımını desteklemek amacıyla Lockheed Martin ile 17,2 milyon dolarlık bir mühendislik ve teknik destek sözleşmesini onayladı.

2024 yılında F-35 projesine dahil olan Yunanistan, Türkiye’nin ret kararının ardından uçakları almaya hak kazandı.

ABD Savunma Bakanlığı, sözleşmenin Yunanistan’ın programa Dış Askeri Satışlar (FMS) kapsamında entegrasyonuna yönelik mühendislik ve teknik destek, proje yönetimi, özel gereksinimlerin karşılanması ve eğitim hizmetlerini içerdiğini duyurdu.

AB MASRAFLARI ÜSLENİRKEN, ABD BAKIMINI YAPACAK

Eğitim ve bakım çalışmalarının tamamı ABD’de gerçekleştirilecek. Yunan pilotları, burada F-35 uçaklarını uçurma becerisi kazanacak ve uçakların bakımları yine burada gerçekleştirilecek.

Proje, Mayıs 2028’de tamamlanacak. Yunan basını sözleşmeyi “Yunanistan’ın askeri modernizasyon sürecinin önemli bir adımı” olarak nitelendirdi. Yunan hükümeti, ordusunu özellikle Türkiye’ye karşı güçlendirmeye odaklandığını belirtti.

Ekonomik zorluklarla boğuşan ve ordusunu güçlendirmek için ek fon arayan Yunanistan, NATO üyesi Türkiye’ye karşı yeni silahlar edinmeyi planlıyor.

AMAÇ, TÜRKİYE’YE KARŞI HAVA ÜSTÜNLÜĞÜ

Yunan Hava Kuvvetleri, ilk aşamada toplam maliyeti 3,47 milyar euro olan 20 adet F-35 savaş uçağı satın alacak.

Ayrıca, 8,6 milyar dolarlık bir anlaşma kapsamında 20 adet ekstra uçak alma opsiyonu da bulunuyor.

Yunan basını, bu kararı “Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması sonrası Yunanistan’ın hava üstünlüğü stratejisini sürdürdüğünü” belirterek yorumladı. Fransız yapımı Rafale jetlerinin envantere eklenmesi de bu stratejinin bir parçası.

İlk Yunan F-35 pilotlarının eğitimi Eylül ayında başlayacak. Bu yaz, 14 pilot ve 60 teknisyen eğitim için ABD’ye gönderilecek.

Related Posts

78 yıldır bitmeyen bir kriz: Hindistan ve Pakistan, Keşmir nedeniyle bir kez daha savaşın kıyısında | Keşmir’in çatışmalarla dolu tarihi…

Hindistan ordusunun, Pakistan ve Pakistan’a bağlı Azad Keşmir bölgesindeki “hedeflere” yönelik askeri operasyonu Asya’da tansiyonu yükseltip yeni bir savaş endişesini beraberinde getirdi. Bu son olay, uzun yıllardır devam eden gerginlikler zincirinin son halkası oldu.

Atatürkçü teğmenlerin ihracına karşı çıkan Korgeneral gitti, ihracı yönünde oy kullanan Tümgeneral getirildi

“Mustafa Kemal’in askerleriyiz” dedikleri için TSK’dan ihraç edilen 5 teğmenin kararı 4’e karşı 5 oyla oy ile alınmıştı. Teğmenlerin ihracına karşı çıkan Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Tevfik Algan istifa ederken yerine, teğmenlerin ihracı yönünde oy kullanan bir Tümgeneral getirildi.

Suriye’nin Kuzey Kore’den uzaklaşıp Güney Kore ile yakınlaşmasının sebebi ne?

Suriye’nin Kuzey Kore’den uzaklaşıp Güney Kore ile yakınlaşmasının sebebi ne?

Pakistan’da terör saldırısı: 7 asker hayatını kaybetti

Pakistan ordusu, Belucistan eyaletinde güvenlik güçlerine ait araca yönelik saldırıda 7 askerin yaşamını yitirdiği bildirildi.

İbrahim Anlaşmaları genişliyor: Arap emirleri ile görüşmeden önce açıkladı

ABD Orta Doğu Temsilcisi Steve Witkoff, Washington İsrail Büyükelçiliğinde düzenlenen İsrail’in 77’inci Bağımsızlık Günü resepsiyonunda konuştu. ABD Başkanı Donald Trump’ın Arap ülkelerine yapacağı ziyaretler öncesinde yeni anlaşmaların sinyalini …

Trump ve Harvard arasındaki savaş devam ediyor: ABD’nin en köklü üniversitesine yeni federal fon verilmeyecek

ABD Eğitim Bakanlığı, Harvard Üniversitesi’ne yeni federal fon sağlanmayacağını açıkladı. Bakanlık, bu kararın Harvard’ın Beyaz Saray’ın taleplerini yerine getirmemesi nedeniyle alındığını belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir