Küresel ısınma kadınlarda kanser riskini artırıyor

Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde yapılan yeni bir araştırma, küresel ısınmanın meme, yumurtalık, rahim ve rahim ağzı kanserlerinin görülme sıklığını ve ölüm oranlarını artırdığını gösterdi. Uzmanlar, iklim değişikliğinin kadın sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine vurgu yapıyor.

Kanser Vakaları ve Sıcaklık Artışı

Frontiers in Public Health dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, Cezayir, Bahreyn, Mısır, İran, Irak, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Libya, Fas, Umman, Katar, Suudi Arabistan, Suriye, Tunus, Birleşik Arap Emirlikleri ve Filistin’de kanser vakaları ve ölüm oranları incelendi. Her 1 santigrat derece sıcaklık artışının, 100 bin kişide kanser vakalarını ortalama 173 artırdığı ve toplamda 280 vakaya yükselttiği belirlendi.

En Büyük Artış Yumurtalık Kanserinde

Yapılan araştırmaya göre, yumurtalık kanserinde en büyük artış gözlenirken, meme kanseri vakalarındaki artış daha düşük seviyede kaldı. Sıcaklık artışıyla ölüm oranları da paralel olarak yükseldi; her 1 derece sıcaklık artışında 100 bin kişide ölüm oranı 171 artarak 332’ye çıktı. En büyük artış yumurtalık kanserinde, en düşük artış ise rahim ağzı kanserinde kaydedildi.

En Fazla Artış Gösteren 6 Ülke

Ülkeler bazında değerlendirildiğinde, Katar, Bahreyn, Ürdün, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suriye’de sıcaklık artışları ile kanser vakaları ve ölümlerin belirgin şekilde arttığı görüldü. Örneğin, Katar’da meme kanseri vakalarının sıcaklık artışına bağlı olarak 100 bin kişide 560 vaka arttığı tespit edildi. Bahreyn’de ise bu artış 330 vaka olarak kaydedildi.

Uzmanlardan Uyarılar

Makalenin yazarı Dr. Wafa Abuelkheir Mataria, “Sıcaklıklar arttıkça, kadınlarda kanser ölümlerinde artış yaşanıyor. Bu kümülatif etki, halk sağlığı açısından önemli” dedi. Ortak yazar Dr. Sungsoo Chun ise kadınların iklim değişikliğine bağlı sağlık risklerine karşı daha savunmasız olduğunu ifade ederek, “Hamilelik gibi fizyolojik durumlar ve sağlık hizmetlerine erişimdeki zorluklar kadınların riskini artırıyor” şeklinde konuştu.

İklim Değişikliği ve Kadın Sağlığı

Uzmanlar, iklim değişikliğinin kadınlarda kanser vakalarını artırmasının yanı sıra, sağlık hizmetlerine erişimdeki eşitsizliklerin bu riski artırdığını belirtiyor. Kadınların çevresel tehlikelere maruz kalma riski ve erken teşhis imkanlarının kısıtlı olması, hastalıkların daha ağır seyretmesine neden olabiliyor.

Bu çalışma, küresel ısınmanın sağlık üzerindeki etkilerine dikkat çekerken, iklim krizinin kadın sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurguluyor.

Related Posts

Dr. Şen: Akciğer kanseri ölüme neden olan hastalıklar arasında altıncı sırada

Dr. Şen: Akciğer kanseri ölüme neden olan hastalıklar arasında altıncı sırada

Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan KKKA ve HPV aşısı müjdesi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “HPV (Human Papilloma Virüs) aşısını, 2025 sonu itibarıyla insanlarımıza ücretsiz, özellikle 13 yaşındaki çocuklarımıza ulaştıracağız.” dedi.

Gençlik aşısı yaptırdı kâbusu yaşadı: Yüz felci geçirdi, mimiklerini kaybetti!

“u tarz işlemleri yaptırmak isteyenler lütfen çok dikkatli olsunlar, 1 değil 5 kere düşünsünler. Çünkü canınız fazlasıyla yanabiliyor. Hem maddi hem manevi büyük zarara uğrayabiliyorsunuz. Maalesef güzelliğiniz elinizden kayabiliyor”

Organ Nakli Yasası 46 yıl önce çıktı: Haberal’dan organ bağışı çağrısı

Organ Nakli Yasası’nın çıkmasının üzerinden 46 yıl geçti.

Kurban Bayramı’nı sağlıklı geçirmek için öneriler

Kurban Bayramı’nda geleneksel sofra alışkanlıkları nedeniyle sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğini belirten Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Yıldız Melek Aksoylu, artan et, tatlı ve hamur işi tüketiminin birçok kişide sindirim sorunlarından kilo artışına, tansiyon yükselmesinden kan şekeri dengesizliğine kadar pek çok sağlık sorununa neden olabileceğini söyleyerek uyarılarda bulundu.

Birçok kişinin sıklıkla yaptığı en büyük sabah hatası: Bu yüzden yağ mideye yapışıyor!

Diyabet uzmanı, sabah kahvaltısını atlamanın hem çocuklarda hem de yetişkinlerde insülin direncini artırarak karın bölgesinde yağ birikimine ve metabolik sorunlara yol açabileceği konusunda uyarıyor.