Fiyatlar yurttaşı bireysel kesim yerine bağış ve ortaklığa yöneltti: Kriz, geleneği değiştiriyor

Büyük şehirlerde küçükbaş hayvan kurbanlık fiyatları 20 bin TL’yi bulurken, büyükbaş hayvanların hisse fiyatları ise 30-35 bin TL seviyesine yükseldi. Bu yüksek fiyatlar karşısında ise dar ve orta gelirli vatandaşlar, dijital platformlardan bağış yaparak ya da ortak kesim yöntemlerine başvurarak çözüm bulmaya çalışıyor.

Hayvan yemi, bakım, nakliye, kesim ve işçilik maliyetlerindeki artışlar, kurbanlık fiyatlarını rekor seviyelere taşıdı. 2025 yılına gelindiğinde, büyükbaş hayvan fiyatlarının 210 bin TL’ye kadar çıkması beklenirken, yedi hisseli sistemde kişi başı maliyetin 35 bin TL’yi aşması bekleniyor. Küçükbaş hayvan fiyatları ise bir önceki yıla kıyasla yüzde 60’tan fazla artış gösterdi.

Artan fiyatlar nedeniyle bireysel kesimden uzaklaşan vatandaşlar, daha uygun maliyetli olduğu için dijital bağış sistemlerini tercih etmeye başladı. İstanbul’da yaşayan dört çocuk babası Hasan Y., geçen yıl kendi aldığı küçükbaşı bu yıl alamadığını belirterek dijital bağış sistemlerinin kolaylığını vurguladı.

‘PARA YETMEDİ’

“Kasaptan kesim ücretine kadar her şey maliyet unsuru. Bu yıl kardeşimle birlikte bir STK üzerinden hisse satın aldık, bu bizim için uygun ve zahmetsiz bir yol oldu.” Aynı şekilde, memur emeklisi Nurten Dalkıran da ekonomik sebeplerle bağış yapmayı tercih ettiğini belirtti: “Kurbanlık hayvan için para biriktirdim ama pazara gittiğimde parayı yetiremediğimi fark ettim. Bu nedenle bağış yapmayı tercih ettim. En azından dini görevimi yerine getirmiş oluyorum.”

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, et krizinin yapısal sorunlardan kaynaklandığını belirterek uyarılarda bulundu:

“Hayvan sayımız yetersiz. Süt hayvanları kesime gönderiliyor, bu da et arzını azaltıyor. Meralarımız maden şirketlerine açılıyor ve talan ediliyor. Yem fiyatları çok yüksek. Bu koşullar altında üreticiler maliyetlerini karşılayamıyor. Yurtdışından hayvan ithalatı geçici bir çözüm olabilir fakat kalıcı çözüm, üreticilerin desteklenmesi ve meraların korunması gereklidir.”

Related Posts

Türkiye’nin akaryakıt devi satışa çıktı: Yabancı şirket pazarlık masasına oturdu

Zeren Group, Alpet’in kalan hisselerinin satışı için Mount Private Capital’la yeniden görüşmelere başladı. Görüşmelerin tamamlanması durumunda Alpet’in yabancı sermaye kontrolüne geçeceği ifade edildi. Türkiye genelinde 300’ü aşkın istasyona sahip olan Alpet, önde gelen akaryakıt dağıtım markaları arasında yer alıyor.

Rekabet Kurulu, Vatan Bilgisayar’a 21 milyon ceza kesti: ‘Topla-dağıt kartelinin’ bir parçası vurgusu yaptı

Rekabet Kurulu, rakipleriyle birlikte hareket ederek ‘topla-dağıt karteli’nin bir parçası olduğu ve Rekabet Kanunu’nu ihlal ettiği gerekçesiyle Vatan Bilgisayar’a 21 milyon lira ceza verildi.

Dolar/TL 5 ay sonra ne kadar olacak: Alman bankadan çarpıcı tahmin

Deutsche Bank Türkiye Ekonomisti Yiğit Onay, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararını CNBC-e’de Londra temsilcisi Berfu Güven’e değerlendirdi. Onay, TCMB’nin kararının piyasa beklentileriyle uyumlu olduğunu ifade ederken, bu adımın …

İhracat birim değer endeksi nisanda arttı

İhracat birim değer endeksi, nisanda yıllık bazda yüzde 3,3, ithalat birim değer endeksi yüzde 1,1 artış gösterdi.

THY kabin memuru alımı yapacak! İlan açtı, işte şartlar…

Türk Hava Yolları (THY) kabin memuru iş ilanı açtı. THY’nin sitesinde yayımlanan ilanda, başvuru şartları sıralanırken kabin memurluna ilişkin bilgi verildi.THY ilanında “Kabin Memuru olarak yer almak isteyen iletişim becerisi yüksek, güler yüzlü …

Deprem bölgesinde istihdam tüm sektörlerde afet öncesindeki seviyeyi aştı

Deprem bölgesindeki 11 il ile Mersin, Bingöl ve Tunceli dahil edildiğinde, istihdam tüm sektörlerde afet öncesi seviyeyi aştı.