Bankalarda yeni dönem başladı! Faizler uçtu, 1 milyon TL’nin getirisi tepetaklak oldu

Ticaret Savaşları ve Faiz Oranları Türkiye Ekonomisini Nasıl Etkiliyor?

19 Mart’ta başlayan siyasi operasyonlar ve ABD’nin nisan ayının ilk haftasında duyurduğu gümrük tarifeleriyle tetiklenen ticaret savaşları, Türkiye ekonomisinde kırılganlığı artırdı.

Bu süreç, Merkez Bankası’nın faiz indirim politikasını tersine çevirdi. Faizleri indirerek politika faizini mart ayında yüzde 42,5’e kadar çeken Merkez Bankası, nisan ayında faizi yüzde 46’ya yükseltti. Aynı dönemde bankaların mevduat ve kredi faizlerinde de belirgin artışlar yaşandı.

Mevduat ve Kredi Faizlerindeki Değişim

Dünya Gazetesi’nden Naki Bakır’ın yazısına göre, mevduat faizleri özellikle 3 ay ve 1 yıl vadeli hesaplarda belirgin şekilde yükseldi. Kredi faizlerinde ise en çok talep gören ihtiyaç ve ticari kredilerde hızlı artışlar gözlendi.

Merkez Bankası verilerine göre, 14 Mart ile 18 Nisan arasındaki dönemde bir aylık mevduat faizi yüzde 47,98’den yüzde 52,11’e, üç aylık mevduat faizi ise yüzde 49,91’den yüzde 55,68’e çıktı.

Getirilerdeki Değişim

1 milyon TL’lik mevduatın bir aylık getirisi stopaj sonrası 33.520,27 liradan 36.866,71 liraya yükselirken, üç aylık getiri 34.868,63 liradan 38.899,73 liraya çıktı. Altı aylık mevduat faizi ise az da olsa gerileyerek getiride düşüşe neden oldu.

Kredi tarafında, ihtiyaç kredilerinin yıllık faiz oranı yüzde 62,73’ten yüzde 70,58’e çıktı. Taşıt kredilerinde faiz yüzde 41,46’dan yüzde 43,47’ye yükselirken, konut kredilerinde hafif bir gerileme yaşandı. Ticari kredilerin faiz oranları ise yüzde 55,20’den nisan ayı itibarıyla yüzde 60,99’a çıktı.

Sanayideki Durum

Dünya Gazetesi’nde yer alan Naki Bakır’ın yazısına göre, sanayiciler faizlerin düşmesini beklerken, küresel ekonomik riskler ve iç siyasetteki gelişmelerle beklentiler gerçekleşmedi. Merkez Bankası, döviz piyasasında baskıyı azaltmak için faiz artışına giderken, bu durum sanayi sektöründe yatırım ve üretim maliyetlerini artırdı.

Ticari kredilerdeki faiz artışları, firmaların rekabet gücünü olumsuz etkilerken, yüksek enflasyon ve faiz ortamı sanayicilerin mücadelesini zorlaştırdı.

Related Posts

AYM’den emsal karar: Arabulucunun hatası yargı yolunu kapatamadı!

Anayasa Mahkemesi, arabulucunun yaptığı tarih hatası yüzünden işe iade davası reddedilen işçinin mahkemeye erişim hakkının ihlal edildiğine hükmetti. AYM, işçiye 10 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Kara yolları için önemli duyuru: İşte kapatılan yollar ve trafik akış durumu (30 Haziran 2025)

Karayolları Genel Müdürlüğünün yol durumu bültenine göre, Anadolu Otoyolu’nun 11-13. kilometrelerinde Bolu Doğu-Bolu Batı kavşakları İstanbul istikametindeki üstyapı onarım çalışması nedeniyle ulaşım diğer istikametten iki yönlü ve kontrollü …

Enflasyonun hamburgere dudak uçuklatan yansıması: Hamburgere 4 yılda yüzde 709 zam geldi!

Ekonomide kriz yok diyen iktidarın aksine, yurttaş her geçen gün artan fiyatlarla boğuşuyor. 2021’de 53 liraya satılan hamburger menüsü bugün 429 liraya çıkarken, üç yılda fiyat artışı yüzde 709’u buldu.

Eskiden parmakla gösterilirlerdi: Artık sefillik içindeler! Okuyan yandı

Türkiye’nin en büyük metropolü İstanbul’da yaşayan beyaz yakalı kesimin ekonomik durumunu araştıran İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA), Haziran 2025 raporu ile “istikrarlı orta sınıfın” ekonomik ve sınıfsal çöküş yaşadığını gözler önüne serdi. İPA …

Dünya ticaretinde dengeler değişiyor!: Çin cari fazlasında yeni rekor kırıldı

Çin, 2025 yılının ilk çeyreğinde 165,4 milyar dolarlık rekor bir cari fazla açıklayarak küresel piyasalarda dikkatleri üzerine çekti. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre üç kattan fazla artış gösteren bu rakam, ülkenin dış ticaretindeki güçlü seyrini …

Hazine ve Maliye Bakanlığı, İstanbul’da milyonluk hazine arazilerini satışa çıkardı

İstanbul Sarıyer ve Şile’deki üç hazine arazisi satışa çıkarıldı.