Almanya’da kiliselerde üye kaybı sürüyor: ‘Bireysel ihtiyaçlar daha önemli hale geldi’

Almanya’da Kiliselerde Üye Kaybı Devam Ediyor

Almanya’da Katolik ve Protestan kiliselerinde yaşanan üye kaybı, Noel zamanında yine gündeme geldi. Son verilere göre, kiliselerine üye olan insanların sayısı yüzde 50’nin altına düştü. Uzmanlar, bu düşüş trendinin gelecek yıllarda da devam edeceğini öngörüyor.

Alman İkinci Televizyonu ZDF’nin aktardığı Federal İstatistik Dairesi’nin 2022 verilerine göre, halkın yüzde 51,8’i artık Katolik veya Protestan kilisesine üye değil ve farklı bir inanç ya da dini yok. 2011’de bu oran yüzde 40,9 olarak kaydedilmişti. Aynı yılda, Katolik Kilisesi’ne üye olanların oranı yüzde 30 iken, Protestan Kilisesi’ne üye olanların oranı yüzde 29,1’di. Ancak 2022’de bu oranlar sırasıyla yüzde 25,1 ve yüzde 23,1’e geriledi.

Ayrılma Sebepleri Neler?

Özellikle son üç yılda kiliselerden ayrılanların sayısında artış gözlenirken, çoğunlukla Katolik Kilisesi üye kaybına uğruyor. 2023 yılında yaklaşık 400 bin kişi Katolik Kilisesi’nden ayrılırken, Protestan Kilisesi’nde bu sayı 380 bin olarak kaydedildi. Cinsel istismar ve cinsel şiddet, Katolik Kilisesi’nden ayrılma sebepleri arasında ilk sırada yer alıyor. Uzmanlar, bunun yanı sıra Katolik Kilisesi’nin eşcinselliğe karşı tutumunun da ayrılmalarda etkili olduğunu belirtiyor.

Halle Üniversitesi’nden Prof. Michael Domsgen, doğu eyaletlerinde kiliseye üye olmayan ve dini inancı olmayan birey sayısının oldukça yüksek olduğuna dikkat çekti. Prof. Domsgen, kiliselerden ayrılanların doğu eyaletlerinde batı eyaletlerine göre daha az olduğunu söyledi ve bunun eski Doğu Almanya’da kilise karşıtı politikanın bir sonucu olduğunu vurguladı.

Üye Kayıpları ve Sekülerleşme

Paderborn Katolik Yüksek Okulu’ndan toplumbilimci Prof. Marc Breuer ise kiliselerde yaşanan üye kaybını sekülerleşme ve modernleşme süreçleriyle açıklıyor. Prof. Breuer, bu süreçlerin sanayi devrimiyle başladığını belirtiyor ve kiliselerde üye kaybının 19. yüzyılda yaşandığını söylüyor. Prof. Breuer, “Din artık bireyin kişisel tercihi haline geldi ve toplumsal bağ için bir ölçü olmaktan çıktı” diyor.

1950’li yıllarda kiliselerden ayrılmalarda geçici bir azalma olduğunu belirten Prof. Breuer, bunun sebebini ikinci dünya savaşı sonrasında Almanya’ya gelen dindar sığınmacılara bağlıyor. Kilise üyeliğinden ayrılmanın 1870’den itibaren mümkün hale geldiğini belirten Prof. Breuer, bu durumun öncesinde hukuken mümkün olmadığını kaydediyor.

Fotoğraf kaynağı: kilis-egitim.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir