Uzmanlardan kritik uyarı: ‘Bebekleri sallamak, zıplatmak kalıcı hasara yol açabilir’

Bebekleri Sallamak ve Havaya Atmak Uygunsuz Davranışlara Yol Açabilir

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nden Uzman Dr. Ferunda Demir, 1 yaş altı bebeklere yönelik yapılan yanlış davranışların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Uzman Dr. Demir, bebekleri severken dikkat edilmesi gerekenleri vurgulayarak, “Geri dönüşü olmayan sonuçlara neden olabiliriz” dedi ve özellikle bebekleri sallamanın, havaya atıp tutmanın tehlikelerine dikkat çekti.

“Sallama Doğru Bilinen Yanlış”

Uzman Dr. Demir, toplumda yaygın olarak bebekleri sakinleştirmek veya eğlendirmek amacıyla yapılan sallama, zıplatma veya havaya atma gibi yanlış uygulamaların aslında zararlı olduğunu belirtti. Bebeklerin kafa büyüklüğünün vücutlarına oranla daha büyük olması nedeniyle, kafa bölgesine gelen sarsıntının ciddi sonuçlara yol açabileceğini açıkladı. Bu sarsıntılar, beyin damarlarında yırtılmalara, göz içi kanamalara ve hatta beyin kanamalarına neden olabilmektedir.

“Zihinsel ve Bedensel Hasarlar Meydana Gelebilir”

Uzman Dr. Demir, sarsıntının beyinle sınırlı kalmayıp solunumu kontrol eden sinirlerde de hasarlara yol açabileceğini belirtti. Bu tür travmaların ani solunum durmalarına neden olabileceğini vurgulayan Uzman Dr. Demir, “Sadece eğlence veya sakinleştirme amaçlı yapılan hareketler, bebeklerde hayati tehlikelere sebep olabilir” dedi.

‘Göz Teması Kurmak Sağlıklı Bağlanmayı Destekler’

Uzman Dr. Demir, bebekleri sevmenin en doğru yolunun nazik ve sakin bir temas olduğunu vurgulayarak, “Bebekle göz teması kurmak, konuşmak, şarkı söylemek, dokunmak gibi yöntemlerin hem güven verdiğini hem de sağlıklı bağlanmayı desteklediğini” söyledi. Ancak bu tür iletişimler için bebeğin genel olarak rahat olmasının da önemli olduğunu ekledi.

Olası bir sarsıntı veya travmanın ardından dikkat edilmesi gereken belirtilere de değinen Uzman Dr. Demir, “Bebekte sabit bir noktaya bakma, anormal davranışlar, şiddetli kusma, gözlerde kayma gibi belirtiler görülüyorsa derhal bir doktora başvurulmalıdır. Erken müdahale, kalıcı hasarları önleyebilir” uyarısında bulundu.

Related Posts

Küçük bedenlere büyük yoksulluk: Her 5 çocuktan biri büyüyemiyor!

Türk Pediatri Kongresi, bu yıl 60. kez pediatri camiasını bir araya getirdi. 2 binden fazla çocuk hekiminin katıldığı kongrede, farklı başlıklardaki oturumlarda 300’ün üzerinde konuşmacı ve başkan görev alarak kongreye doğrudan destek verdi.

Duşta yapılan idrar büyük hata! Uzmanı uyardı: ‘Yıllar içinde böbrekleri bitiriyor’

Duşta idrar yapma, birçok kişinin farkında olmadan benimsediği bir alışkanlık olabilir. Ancak sağlık uzmanları bu davranışın ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtiyor. Amerikalı ürojinekolog Dr. Teresa Irwin de duşta idrar yapma alışkanlığı hakkında takipçilerine uyarılarda bulundu.

Hareket Alzheimer ve Demans riskini azaltıyor! Hareketsizlik vücutta 7 hasara yol açıyor

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Diyarbakır Çocuk Hastanesi alarm veriyor; yapısal risk, personel yetersizliği ve ödeme sorunları gündemde

Diyarbakır Çocuk Hastanesi alarm veriyor; yapısal risk, personel yetersizliği ve ödeme sorunları gündemde

Son yıllarda yenidoğan sünneti tercih ediliyor! Her bebek için uygun mu?

Doğum sonrası ilk 28 günü kapsayan dönemde gerçekleştirilen yenidoğan sünneti, son yıllarda ailelerin de tercihi. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Sinan Kılıç, operasyonun öncesi ve sonrası için ise dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu söylüyor.

Takviyelere ‘kurul’

Son yıllarda peynir ekmek gibi satılan ve insanlar üzerinde giderek bağımlılık oluşturmaya başlayan takviye edici ilaç ve gıdaların piyasaya sunulmasından kişilerce nasıl kullanılacağına değin kurul onayı geliyor. Sağlık Bakanlığı bünyesinde ya da …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir